În anul 2013, oamenii de ştiinţă au descoperit Tamu Massif, considerat până de curând cel mai mare vulcan din lume, având o suprafaţă comparabilă cu cea a statului american New Mexico. Totuşi, oamenii de ştiinţă au descoprit că acesta face parte dintr-o structură geologică mai mare, fapt care l-a „descalificat” de la titlul de cel mai mare vulcan de pe glob, notează Science Alert.
În cazul pierderii titlului de cel mai mare vulcan de pe planetă, Tamu Massif a pierdut din cauza unui detaliu tehnic. Astfel, oamenii de ştiinţă aleg „campionul” dintre vulcanii-scut, cu un con de înălţime mică şi formaţi de către lavă cu vâscozitate mică. De curând, oamenii de şiinţă au descoperit că Tamu Massif nu este un singur vulcan, în realitate este un sistem de vulcani, ceea ce face ca vulcanul Mauna Loa să devină cel mai mare vulcan din lume.
„Acesta este un sistem vulcanic foarte larg, nu doar un singur vulcan”, explică geofizicianul William Sager, de la Universitatea Huston din Texas, Statele Unite. Acelaşi geofizician a fost parte a echipei care în 2013 a descoperit Tamu Massif.
Pentru a descoperi că Tamu Massif este un sistem vulcanic subacvatic, oamenii de ştiinţă au identificat o serie de anomalii magnetice în interiorul vulcanului, fapt care sugerează că acesta nu s-a format într-o singură erupţie, fapt care îl scoate din categoria vulcanilor-scut.
Reclasificarea lui Tamu Massif aduce cu sine şi o mai bună înţelegere a modului în care platourile oceanice se formează.
În ceea ce priveşte schimbarea clasamentului, William Sager a explicat: „În ştiinţă trebuie mereu să punem la îndoială ceea ce ştim, să verificăm şi să reverificăm asumpţiile noastre”.
Studiul dr. William Sager a fost publicat în Nature Geoscience.
Citeşte şi:
Cei mai periculoşi 10 VULCANI din lume, care ar putea ucide milioane de oameni – GALERIE FOTO